Знайомтесь нові книги:«Слово про Лесю Українку»

 Працівники Баришівської  центральної  бібліотеки для дорослих  Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селищної ради  розпочинають  рубрику «Бібліотекар інформує, радить», де  вони будуть  знайомить з новими книгами, які отримані бібліотекою у 2021 році,  завдяки Українському інституту книги.

До 150-річчя від дня народження Лесі Українки пропонуємо огляд нових книг «Слово про Лесю»

Книга Марії Кармазіної «Леся Українка. Життя як виклик» з серії «Славні постаті України»,  видана у 2020 році Київським парламентським видавництвом, присвячена геніальній українській письменниці Лесі Українці.

На основі документальних матеріалів висвітлюється непростий життєвий і творчий шлях Лесі Українки, суперечливий процес її становлення як української письменниці в умовах імперської дійсності.

Ця книга — це спроба відтворити гаму душевних переживань, духовних та інтелектуальних шукань Лесі Українки, збагнути сутність складних життєвих колізій, в які потрапляли герої її творів. Вона розкриває питання становлення української національної еліти.

Книга Тетяни Панасенко «Леся Українка»,  видавництва «Довженко Букс», видана у 2020 році –  це науково-популярне видання, присвячене  життю та творчості  славетної української поетеси та драматурга.   В цій книзі  історія життя, творчості, історія кохання та розповіді про родину Лесі Українки.

У розділі  «Творчині українського модернізму»  книги  Івана Дзюби «Золота нитка: нариси про (не)знаних», виданої видавництвом «ДУХ І ЛІТЕРА» у 2020 році  розміщено стаття  Івана Дзюби  про Лесю Українку. Іван Михайлович Дзюба— український літературознавець, літературний критик, громадський діяч,  учасник дисидентського руху,  Герой України, академік НАН України, другий Міністр культури України (1992–1994), голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка (1999–2001), керівник відділу загальних енциклопедичних досліджень Інституту енциклопедичних досліджень НАН України.. В статті «Леся Українка» він намагається «актуалізувати» творчість видатної української письменниці з погляду світоглядного і  естетичного, з виходом на світовий контекст.

Зав. методично-бібліографічним відділом Баришівської ЦБС Лавріненко Н.І.

Нагору