Норовірусна інфекція як вберегтися від інфікування
Рівень реєстрації гострих кишкових інфекцій тримається високим. Традиційно нагадуємо про підвищення ризиків підхопити шлунково-кишкову інфекцію. У зв’язку з цим зростає ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб, харчових отруєнь. У багатьох випадках епідеміологи пов’язують ці випадки з недотриманням правил особистої гігієні та неналежним зберіганням продуктів харчування.
Останнім часом найпоширенішим збудником який служить етіологічним фактором спалахів гострих кишкових інфекцій є норовірусна інфекція.
Норовірусна інфекція – гостре висококонтагіозне інфекційне захворювання з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, яке спричиняє норовірус, характеризується розвитком гострого гастроентеріта та обезводжуванням.
Джерелом інфекції є хвора людина, або носій. Основний механізм передачі, фекально-оральний, який реалізується контактно-побутовим, харчовим, рідше водним шляхом, не виключають і повітряно-крапельний механізм передачі. До продуктів які мають високий ризик забруднення норовірусами належать свіжі продукти, які не піддаються термічній обробці.
Інкубаційний (прихований) період хвороби від 12-48 годин до 3 діб. Хвороба починається гостро, першими клінічними проявами хвороби є нудота, багаторазове блювання тривалістю 1-2 дні, рідкі водянисті випорожнення, біль у животі. Виникає загальна слабкість, млявість, сонливість, підвищується температура тіла. Прояви норовірусної інфекції тривають від 24-60 годин до декількох днів, потім вони стихають, відбувається одужання.
При появі таких симптомів кишкової інфекції потрібно викликати швидку медичну допомогу.
Щоб уникнути зараження потрібно дотримуватись таких санітарно-гігієнічних норм і правил:
– дотримуватись правил громадської та особистої гігієни, тобто використовувати одноразовий посуд, стаканчики, миття рук з милом перед їдою, відвідування вбиральні, повернення з вулиці, використовування антисептиків, спиртових серветок для обробки рук;
– дотримуватись технології приготування харчових продуктів ( термічної обробки їх), дотримання режиму зберігання, та термінів реалізації готової продукції;
– вживати якісну, безпечну питну воду, кип’ятіння води з невідомого джерела, або використовувати бутильовану воду;
– якщо в будинку є хворий, його ізолюють в окрему кімнату, виділяють окремий посуд, в кімнаті хворого проводять вологе прибирання, провітрювання, посуд ошпарюють кип’ятком, блювоту і фекалії зливають в унітаз, який потім дезінфікують;
– ретельно мити під проточною водою овочі, фрукти, ягоди, зелень.
Хворі не повинні готувати їжу для інших або надавати медичну допомогу, поки хворіють та протягом щонайменше 2 дні після зникнення симптомів. Це також стосується хворих працівників ресторанів, шкіл, дитячих садків та інших місць, де люди можуть піддаватися впливу норовірусу.
Пам’ятайте, що норовіруси відносно стійкі до нагрівання та можуть витримувати температуру понад 60°C.
Неухильне дотримування правил суспільної та особистої гігієни – головний захист від кишкових захворювань.
Броварська районна філія ДУ «Київський ОЦКПХ МОЗ»