Випадок АЧС в с. Поділля

На  території Броварського району (Баришівська ОТГ) знову зафіксовано випадок африканської чуми свиней!

Відповідно до Звіту про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу Центральної випробувальної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Київській області та місті Києві від  21 серпня 2024 року № 001752 п.м./23 від 1 трупа свині, виявленого в лісі за межами с. Поділля Баришівської селищної територіальної громади Броварського району, при дослідженні  виділено ДНК вірусу африканської чуми свиней.

Під час проведення епізоотичного розслідування спеціалістами Держпродспоживслужби Броварського району встановлено при обстеженні трупів свиней те,  що трупи орієнтовною вагою 50-70 кг, які були вивезені в лісосмугу за межі  населеного пункту  с. Поділля,  несвіжі ( загибель наступила не менше 7 днів назад), наявний характерний трупний запах, з зеленим відтінком шкіри, на деяких трупах наявні личинки мух та видимі пошкодження шкіри. Бирок та вищепів на вухах, по яких можна було б ідентифікувати походження тварин, на вухах не виявлено.

З метою ліквідації АЧС 22.08.2024 року проведено засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Броварській районній державній адміністрації, запроваджено карантин та затверджено План заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації захворювання АЧС на території Баришівської селищної ТГ Броварського району Київської області. Визначено межі епізоотичного вогнища, зон захисту та нагляду.

Інфікованим  об’єктом (епізоотичним вогнищем) щодо африканської чуми свиней (далі – АЧС) визначено територію лісу за межами с. Поділля Баришівської селищної територіальної громади Броварського району (географічні координати: 50°12’19.4″П 31°22’53.1″Е; 50°12’17.6″П 31°22’45.6″Е);

зоною захисту – мисливські угіддя Київського обласного мисливсько-рибальськоговиробничого          об’єднання   Київської      обласної       ради   УТМР, ТОВ «Баришівське УТМР», а також с. Поділля та с. Масківці Баришівської селищної територіальної громади Броварського району;

зоною нагляду – мисливські угіддя Київського обласного мисливсько-рибальського            виробничого            об’єднання   Київської      обласної       ради УТМР, ТОВ «Баришівське УТМР», свиногосподарства СТ «Пайовик – С», ТОВ «Стейкагро», а також населені пункти Броварського та Бориспільського районів з прилеглими до них територіями:

  • Баришівська селищна територіальна громада Броварського району (с. Мала Тарасівка, с. Веселинівка, с. Борщів);
  • Вороньківська сільська територіальна громада Бориспільського району (с. Малі Єрківці);
  • Студениківська сільська територіальна громада Бориспільського району                      (с.Пристроми, с. Заострів, с. Семенівка);
  • Переяславська міська територіальна громада Бориспільського району (с.Дем’янці, с. Харківці, с. Гланишів, с. Довга Гребля, с. Вовчків, с. Мазінки).

Створена координаційна група для забезпечення проведення заходів згідно затвердженого Плану заходів щодо профілактики, недопущення поширення та ліквідації захворювання АЧС на території Баришівської селищної територіальної громади Броварського району.

В зоні захисту не допускається ввезення або вивезення з господарств ycix форм власностi живих свиней, продукцiї з них та репродуктивного матерiалу протягом 40 днiв з дня проведення дезiнфекцiї в епiзоотичному вогнищi, крім випадкiв вивезення свиней на забiй пiд контролем  Управління безпечності харчових продуктів  та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням санітарного  законодавства Броварського району Головного управлiння Держпродспоживслужби в Київськiй областi на визначеному ДНПК переробному підприємстві або забiйному пунктi.

Слід зазначити, що здоров’я та благополуччя тварин повністю залежить від громадської свідомості та дій осіб, які утримують цих тварин. Неналежне виконання заходів біобезпеки, в тому числі згодовування свиням кормів без термічної обробки, створює певні проблеми всім мешканцям населених пунктів Баришівської територіальної громади Броварського району.

Вкотре наголошуємо, що виконання всіх, передбачених Інструкцією з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, ветеринарно-санітарних заходів є запорукою недопущення подальшого поширення АЧС.

 

Анатолій ГОРБАТКО, Начальник Баришівського відділу управління безпечності харчових продуктів  та ветеринарної медицини, державного нагляду за дотриманням  санітарного  законодавства Броварського району Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області

Нагору