Вивчення австрійського досвіду побудови екологічно безпечних підприємств з утилізації та переробки сміття

Австрійський досвід побудови екологічно безпечних підприємств з утилізації та переробки сміття, сформований за останні 40 років (!), корисний своєю екологічністю та 100-відсотковою переробкою.

Про це йшлося під час візиту делегації Баришівської селищної ради на чолі з секретарем Олександр Ільченко до Австрії минулого тижня.

Проблема збору, сортування та переробки відходів від домогосподарств і підприємств набула актуальності в Австрії на початку 90-х років і була вирішена завдяки створенню відповідних технічних потужностей.

В рамках проєкту ПП «GIGAJOULE» уповноважені особи Баришівської селищної ради та гендиректор УІФК-Агро Дітріх Трайс були запрошені для навчальної поїздки з метою ознайомлення з роботою сміттєпереробних заводів та сортувальних ліній з можливістю побачити їхні потужності в роботі.

Загалом у період з 17 по 19 червня члени делегації відвідали великі комплексні сміттєпереробні заводи, які функціонують вже понад 4 десятиліття (!):

Полігон ГЕЛЬБЕНРАЙН (федеральна земля Штирія) – вміщує близько 5 млн (!) тон безпечно захоронених відходів, повністю рекультивований, озеленений, засаджений зі станцією утилізації звалищного біогазу (а це – екологічне виробництво електроенергії!) з сортувальною станцією та установкою інтенсивного перегнивання.

Сортувальний завод в місті РЕЦНАЙ, де переробляють сміття в альтернативне паливо для цементного заводу (загалом за рік 117 тис. тон!).

Сортувальну лінію в місті ГРАЦ для комерційних відходів та відходів від понад 300 тис. домогосподарств (1,2 млн. мешканців) за принципом «жовтого мішка».

Полігон та сортувальний завод в м. ТАЙНАХ для промислових відходів, виробництво альтернативного палива для цементних заводів, виробництва палива для сміттєспалювального заводу, полігон для захоронення шлаків та золи від спалювання відходів, утилізацію відходів на території федеральної землі КАРИНТІЯ.

Компостувальну станцію в місті ГРАФЕНШТАЙН.

Полігон ГЕЛЬБЕНРАЙН експлуатується вже протягом 45 років! Тут ознайомилися з культурою роздільного збору сміття, сортуванням та переробкою відходів за системою «жовтого мішка», переробкою відходів в альтернативне паливо та матеріал для укладання доріг. На площі полігону, яка  становить 25 га, було перероблено приблизно 5 млн (!) тон відходів. Він став першим в Австрії, управління яким здійснювалось відповідно до сучасних екологічних норм. З 80-х років тут почали використовувати біогаз для вироблення електроенергії та тепла. Загалом тут перероблено та використано 40 млн. куб. м біогазу, що еквівалентно 20 млн. л дизельного палива! А з початку 90-х років сміття ще й сортується. Показники повітря, води та ґрунтових вод не змінювалися з моменту введення в експлуатацію підприємства. Вся територія полігону озеленена та засаджена парковими рослинами. За цей час виникла штучно створена гора заввишки 30 м і зараз, попри те, що робота підприємства триває, використовується жителями міста як відпочинкова зона! Полігон розташований в безпосередній близькості до інфраструктури міста – за 600 м облаштовано майданчик для гольфу,  за 1,8 км – центр міста, за 7 км – курорт БАДРАДКЕРСБУР з  термальними басейнами!

Сортувальний завод в місті РЕЦНАЙ з сміття виготовляє альтернативне паливо для цементних заводів. Потужність заводу становить близько 115  тис. тон на рік. В перспективі це дозволить зовсім відмовитися від викопного палива (вугілля, нафта і газ) і таким чином зробити важливий крок у скорочення викидів вуглекислого газу в повітря. Ця сортувальна лінія знаходиться в безпосередній близькості від м’ясопереробного заводу, овочевого ринку поблизу річки Мур, на березі якої розташований великий житловий масив. Щороку тут сортується близько 80 тис. тон відходів. Коефіцієнт сортування становить 50%, ще 25 % переробляється на альтернативне паливо, решта – спалюється на сміттєспалювальному заводі за межами федеральної землі Штирія.

Полігон та сортувальний завод в м. ТАЙНАХ експлуатується вже 37 років. За весь цей час від населення не надходило жодних скарг, хоча відстань до найближчої житлової забудови становить 150-300 м! Вторсировину, що підлягає переробці, повторно використовують у виробництві картону та пластмас.

Компостувальна станція в місті ГРАФЕНШТАЙН спеціалізується на органічних відходах – обрізки дерев, кущів, трава, осад стічних вод. Шляхом багаторазового перевертання компостних мас протягом 3-6 місяців отримують високоякісну грунтосуміш для продажу. Щороку виробляється 60 тис. тон такої суміші, які постачаються фермерам, садівникам та для громадських парків.

☝️Враховуючи, що тема сортування та поводження з відходами не втрачає своєї гостроти попри воєнний стан в Україні, віримо, що в перспективі аналогічні проєкти матимуть місце для реалізації і в нашій державі, зокрема в нашій громаді!

Україна живе в умовах енергетичного дефіциту. Ворог системними ударами намагається знищити існуючу енергосистему, позбавити нас електроенергії та газу. Тому ми маємо використати всі шляхи й можливості, що дозволять продукувати енергію навіть зі сміття!

Нагору