ДОНОРСТВО – ЦЕ ЩЕ ОДНА ЛІНІЯ ОБОРОНИ

Під таким гаслом пройшла чергова акція зі збору донорської крові у Баришівці.

Не злічити, скільки разів Галина Буняк, генеральний директор КНП “ББЛ”, організовувала подібні акції за час російсько-української війни. Та після повномасштабного вторгнення військ рф на територію нашої держави бригада Київського обласного центру служби крові до нашого містечка приїздить кожні два місяці.

Саме тому у Баришівській громаді уже давно сформувався актив із постійних добровільних донорів. Серед яких – самі медики, рятувальники, поліціянти, військові – ті, хто, як ніхто, розуміють важливість порятунку людей і часту необхідність при цьому вливання донорської крові. А також – педагоги, підприємці, молоді люди, які прагнуть бути корисними. Бо знають, що весь зібраний матеріал буде направлений у військові шпиталі й цивільні госпіталі, де рятуватиме не лише українських захисників, а й життя дітей та цивільних громадян, які потерпають від постійних обстрілів російських терористів.

Сьогодні виявили бажання стати донорами і взяти участь в акції 42 жителя громади. На жаль, 6 осіб не допустили до здачі крові через наявність хронічних захворювань і протипоказів та низький гемоглобін.

За результатами донорського дня у Баришівській лікарні зібрано більше 16 літрів крові. Здавалося б, небагато. Так за статистикою пів літра донорської крові (саме стільки беруть під час процедури донації) може врятувати життя трьох пацієнтів – мужніх захисників чи постраждалих від ракетних обстрілів.

Донорську кров перевіряють на інфекції: ВІЛ, гепатити В і С, сифіліс. Потім відбувається її обробка та карантин заморожених препаратів (його тривалість становить 6 місяців). Оброблена кров зберігається у холодильних відділеннях Центрів крові, звідки за заявками скеровується у цивільні та військові шпиталі.

Відрадно, що до донорських акцій долучаються також і новачки, молодь, які свідомо хочуть принести користь людям, суспільству, країні. І це добре, що все більше людей розуміє, що навіть кров може воювати, рятувати та перемагати!

Щиро дякуємо усім донорам і нагадуємо, що після донації необхідно протягом двох діб уникати фізичних навантажень і пити побільше рідини. Бережіть себе і своїх близьких!

Нагору