Історико-краєзнавчий альманах «Святині рідного краю. Церкви Баришівщини. Село Рудницьке»

Церква для села Рудницьке завжди була важливою спорудою.В селі ж немає більше ніяких будівель історичного значення. В архівних документах за 1767 р.вперше згадується про церкву в с.Рудницьке. Церква дерев’яна, стара,з старою дзвіницею будувалась на початку 1700 років. Це підтверджують архівні документи. Таким чином перша церква будувалась у 1712 р. Минув час,церква стала старою,їй було 150 років.Виникла необхідність будувати нову церкву. І церкву збудували. Церква Воскресіння Христового с.Рудницьке дерев’яна з такою ж дзвіницею на кам’яному фундаменті ,збудована в 1869 р. Священник Доримедонт Богданович в сані священника з 1885 р. Псаломщик диякон Рябчевський. При церкві були відкриті церковно-приходська школа та бібліотека.У 1896 р.було урочисте відкриття церкви.До церкви йшло все село, урочисто одягнені селяни приносили подарунки:вишиті і ткані рушники,скатерті,куски полотна,гроші.Йшли роки,релігія опинилась у великому занепаді.Пройшов час і приміщення церкви почали використовувати для зберігання зерна. Але під час війни і після церкву відкрили і проводили богослужіння.Люди в селі виявили турботу про церкву, у1950 році поставили новий паркан навколо церкви, малювали ікони. Але церкві було майже сто років, а її ніхто ніколи не ремонтував .Тому наслідки виявились:залізо поржавіло,дерево згнило,купол нахилився.Було прийнято рішення зруйнувати церкву.Обплутали тросами і тракторами розтягли. І так не стало церкви яка прослужила людям 117 років.Церкву зруйнували у 1987 р.

Коли рудничани вирішили відновити церкву, то для богослужіння їм стало служити приміщення старої школи. Але бажання збудувати типовий храм на місці старої церкви не залишало селян. І ось спільними стараннями селян, влади і настоятеля церкви на сьогоднішній день в центрі села височіє кам’яний красень- храм, який навіть чимось нагадує стару церкву.  Це вже третя церква в с.  Рудницьке. Уже 20років незмінним настоятелем церкви являється архімандрид Варлаам(Сметанін).  Нова церква будувалася довго і важко, тому що не було коштів, збирали по краплині: селяни, спонсори.

 І ось уже храм відкритий. Майже два роки проходять богослужіння в новій церкві. Надіємось, що новий храм прослужить віки для наших нащадків.

 

Бібліотекар бібліотеки-філіалу с. Рудницьке Баришівської ЦБС Н.М.Василенко

Нагору