Обережно! Фальсифіковані пестициди!

Не купуй ФАЛЬСИФІКАТ 

Ризики 

Ризики для людей і довкілля пов’язані з обігом фальсифікованих засобів захисту рослин:

  1. повна або часткова втрата врожаю,
  2. повторні фінансові витрати на оригінальні засоби захисту рослин,
  3. забруднення водойм, ґрунтів, накопичення залишків небезпечних речовин у харчових продуктах,
  4. небезпека для здоров’я осіб, що мали контакт з даним фальсифікатом,
  5. необґрунтована загибель фауни, флори.

Ризики для економічної діяльності як післядія негативних наслідків для людей і довкілля після застосування фальсифікованих засобів захисту рослин спостерігається зниження ринкової зацікавленості до даного оригінального засобу захисту рослин, зниження рівня ділової репутації виробника, що призводить до фінансових втрат виробника, що в свою чергу негативно впливає на зацікавленість виробника в розробці нових видів засобів захисту рослин.

Купуйте дозволені до реалізації пестициди 

Дозволені до реалізації пестициди 

Пестициди дозволені до реалізації на території України внесені до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні (далі – Перелік).

На підставі Державного реєстру препаратів Міндовкілля розробляє, погоджує з МОЗ та Мінагрополітики, готує до друку та видає один раз на два роки Перелік, з щорічним виданням доповнень до нього про нові зареєстровані, а також заборонені до використання препарати.

Не потрапляй до пастки!!!

Знай і вмій визначити ФАЛЬСИФІКАТ. 

Фальсифіковані пестициди і агрохімікати

Відповідно до ст. 1. Закону України «Про пестициди і агрохімікати» від 2 березня 1995 року № 86/95-ВР, фальсифіковані пестициди і агрохімікати це продукція, яка не відповідає встановленим вимогам, що висуваються до пестицидів і агрохімікатів, у тому числі вимогам щодо маркування та пакування, розміщення інформації про товар на його упаковці тощо, та/або продукція, на упаковці якої зареєстрований знак для товарів та послуг використано з порушенням прав власника.

Показники, за якими вирізняють фальсифікат, – це склад продукту, упаковка, якість і чистота діючої речовини, якість і стабільність формуляцій, параметри забруднення, параметри домішок, а головне – вплив на довкілля та здоров’я людей і тварин.

Шляхи поширення фальсифікованих пестицидів:

  1. ввезення фальсифікованих препаратів з-за кордону,
  2. внутрішнє виробництво підроблених пестицидів.

Ознаки, що свідчать про фальсифікацію засобів захисту рослин:

  1. відсутність державної реєстрації,
  2. недотримання вимог щодо маркування та пакування,
  3. недотримання вимог щодо розміщення інформації про товар на його упаковці тощо.

Види фальсифікованих засобів захисту рослин:

  1. відсутня діюча речовина,
  2. низький вміст діючої речовини,
  3. діюча речовина невідомого складу,
  4. діюча речовина ідентична оригінальній діючій речовині відповідного засобу захисту рослини, але вона невідомого походження (невідома технологія виробництва та кількісні показники залишків небезпечних речовин). 

Рекомендації при виборі 

  1. купувати пестициди лише в спеціалізованих магазинах по продажу засобів захисту рослин та насіння, в офіційних дистриб’юторів відомих фірм -виробників, котрі добре себе зарекомендували на ринку пестицидів;
  2. знати, що роздрібні засоби захисту рослин не розфасовуються в медичну тару;
  3. під час купівлі препаратів вимагати у продавця сертифікат якості та товарний (касовий) чек;
  4. звертати особливу увагу на наявність захисних елементів на упаковці: голограм, захисних плівок, спеціальних позначок на кришці тощо; (оригінальну голограму неможливо зняти з упаковки неушкодженою, на деяких тарах препаратів розміщені QR – коди, як засіб від можливих фальсифікацій);
  5. знати, що інформація на етикетці має бути надрукована українською мовою, із зазначенням назви постачальника та його адреси в Україні, діючої речовини, назви препарату, номера партії, ваги або об’єму, дати виготовлення та терміну придатності, найменування фірми-виробника і його адреси, регламенту застосування;
  6. дата виробництва тари (каністри), що зазначена на дні упаковки, не може бути пізнішою за дату виробництва вмісту каністри (тобто самої речовини).

Головний спеціаліст відділу захисту рослин та прогнозування Гу Держпродспоживслужби в Київській області Щербина В.С.

Нагору