Новини від ГУ ДПС у Київській області за 16.07.2024

Якщо змінилась адреса господарювання, ФОП має перереєструвати ПРРО

ГУ ДПС у Київській області інформує, що згідно з п. 8 розд. II Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547» (далі – Порядок №317) перереєстрація програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – ПРРО) здійснюється у разі зміни, зокрема, найменування або адреси господарської одиниці, де використовується ПРРО.

Отже, у разі зміни місцезнаходження або місця проживання, суб’єкту господарювання необхідно для  перереєстрації ПРРО подати Заяву про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (ідентифікатор форми J/F 1316605) з позначкою «Перереєстрація».

 

Які особи сплачують податок на нерухомість?

ГУ ДПС у Київській області інформує,  що відповідно до п.п. 266.1.1 п. 266.1 ст. 266 ни (далі – ПКУ) платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками житлової та/або нежитлової нерухомості.

П.п 266.1.2 п. 266.1 ст. 266 ПКУ визначено платників податку в разі перебування об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб

а) якщо об’єкт житлової/нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;

 б) якщо об’єкт житлової/нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;
в) якщо об’єкт житлової/нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

Пільги з податку на нерухомість для ФО

ГУ ДПС у Київській області інформує,  що відповідно до п.п. 266.1.1 п. 266.1 ст. 266 (далі – ПКУ) платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками житлової та/або нежитлової нерухомості.

Пільги із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, встановлені п.п.266.4.1 п.266.4 ст.266 ПКУ:

База оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку, зменшується:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. м;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. м;

в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в т.ч.їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. м.

Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

Право на проведення звірки даних

ГУ ДПС у Київській області інформує,  що відповідно до п.п.266.7.3 п.266.7 ст.266. ПКУ, платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо:

– об’єктів житлової/нежитлової нерухомості;

– розміру загальної площі об’єктів житлової/нежитлової нерухомості;

– права на користування пільгою із сплати податку;

– розміру ставки податку;

– нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за своєю податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

 

Цінуйте свій час та приєднуйтесь: Листування з податковими органами у смартфоні

ГУ ДПС у Київській області нагадує  про можливість надсилати листи та звернення до контролюючих органів через мобільний застосунок «Моя податкова».

У розділі «Послуги» мобільного застосунку доступні можливості надіслати доподаткового органу  лист:

– оберіть «Надіслати лист до ДПС»;

– оберіть контролюючий орган;

– зазначте тип, тематику, короткий зміст листа;

– прикріпіть лист в електронному вигляді (розмір до 5 Мб – файл або фото);

– підпишіть та надішліть.

Близько 80 тис. користувачів завантажили мобільний застосунок «Моя податкова» та отримують податкові послуги у смартфоні.

Які операції з постачання товарів/послуг вважаються оподатковуваними операціями для цілей реєстрації платником ПДВ?

ГУ ДПС у Київській області нагадує, що у разі, якщо особа, яка відповідно до п. 181.1 ст. 181 ПКУ не є платником податку на додану вартість у зв’язку з тим, що обсяги оподатковуваних операцій відсутні або є меншими від встановленої ст. 181 суми, вважає за доцільне добровільно зареєструватися як платник податку, така реєстрація здійснюється за її заявою – п. 182.1 ст. 182 ПКУ.

Згідно з розділами V та ХХ ПКУ до оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ (20 %), ставками 7 і 14 %в, нульовою ставкою ПДВ та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ.

 

Обовʼязок застосування РРО/ПРРО СГ, які здійснюють продаж (у т.ч. ювелірних виробів)

ГУ ДПС у Київській області інформує,  що територіальними підрозділами податкового аудиту ДПС на постійній основі здійснюється моніторинг та аналіз інформації щодо суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахунки із споживачами за товари/послуги.

Для СГ, які проводять розрахункові операції при продажу товарів, у тому числі ювелірних виробів, законодавством встановлений обов’язок застосовувати РРО/ПРРО та видавати фіскальні чеки.

Підрозділи податкового аудиту ДПС здійснюють систематичний аналіз податкової інформації щодо можливих порушень порядку проведення розрахунків, у тому числі стосовно СГ,  які здійснюють продаж ювелірних виробів.

ДПС звертає увагу всіх СГ, які здійснюють розрахункові операції, на необхідності та обов’язку повноти декларування розрахунків (виторгів), проведених через РРО/ПРРО.

У разі виявлення фактів відсутності електронної копії чека на вебпорталі ДПС просимо  інформувати податкові органи у чат-бот «StopViolationBot» месенджеру «Telegram» для організації та проведення відповідних контрольно-перевірочних заходів.

 

Залишаємось на зв’язку:

Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua

Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

  

ДПС у Київській області

Нагору