Стежками незвіданої Баришівщини

Відповідно до Плану роботи Броварської районної державної адміністрації днями в Баришівській громаді відбувся районний захід з обміну досвідом «Стежками незвіданої Баришівщини».

Маршрут розпочався з презентації громади в Культурно-Мистецькому центрі, де була презентація громади, яку провела начальник відділу культури та туризму Люда Бабич.

На захід завітали очільник Баришівської громади Олександр Ільченко, заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів Єгор Гарбуз, начальник відділу гуманітарного розвитку Броварської РДА Ольга Білановська, заступник директора Департамент культури та туризму КОДА  Дмитро Гончаренко, головний спеціаліст відділу гуманітарного розвитку Броварської РДА Тетяна Тимошенко, начальники та  спеціалісти відділів культури Броварського району.

Гостей радо зустрічали місцеві майстрині – Віталіна Трохимець, Наталія Невертій, Альона Брунько, Віта Пина презентували свої кращі роботи!

Учасники відвідали місцевий музей Т.Шевченка (директор Дарія Лобунець). До речі, музей вперше прийняв відвідувачів після евакуації та реставрації.

Бажаючі також могли завітати до Баришівської дитячої музичної школи (в ній навчається близько 300 дітей), яка розташована на місці зруйнованої старовинної Благовіщенської церкви (1722 року забудови). Презентував роботу школи директор Андрій Бурак.

Далі за маршрутом – Баришівський краєзнавчий музей (директор Людмила Новоградська), в якому якраз діяла виставка народної майстрині Ольги Цвілій.

В селі Гостролуччя ознайомилися зі старовинними церквами, завітали до Будинку культури с. Гостролуччя, в якому діють музейні кімнати (директор Анастасія Громко, завідуюча бібліотекою Віра Кириленко).

Справжньою родзинкою стала поїздка в Урочище Бірки (с. Селище), в єдиний в світі (!) Музей медоваріння «Діда Василя».

Розповіді про історію створення музею, методичну допомогу бджолярам, екскурсії  для школярів, географію послідовників Василя Соломки та дегустація неабияк вразили присутніх!

Далі маршрут проліг по «Білій дорозі» до с. Бакумівка, де знаходиться Хрест Примирення між двома народами – німецьким і українським. Історію його створення, про багаторічні партнерські відносини розповів голова Партнерства «Пуллах-Баришівка» Борис Скорик.

Про бій на Трубежі, який відбувся в 1919 році між козаками Баришівської, Переяславської, Вороньківської сотень та більшовиками, які практично повторили подвиг Героїв Крут, ми почули доїжджаючи до місця бою біля річки Трубіж.

Нещодавно тут встановлено тетрапод – мрію громадських діячів, яку бережуть свою історію і передають її молодим.

Останньою локацією маршруту стала «Біла хатка», історію створення якої розповіла сама господиня! Тут на всіх учасників чекали українські страви за старовинним рецептом. Основним сьогодні був борщ з карасями місцевої майстрині, одночасно і екскурсовода всього маршруту «Стежками незвіданої Баришівщини», Олени Бойко, заступника директора Централізованої бібліотечної системи відділу культури та туризму.

Баришівщина володіє значним туристичним потенціалом і має всі передумови для розвитку внутрішнього і зовнішнього туризму. Під час районного заходу був представлений маршрут саме НЕЗВІДАНОЇ БАРИШІВЩИНИ! Зроблено акцент на  незвіданому, маловідомому, щоби якомога більше людей дізналися про наші місця сили, натхнення, гордості!

Відділ культури та туризму Баришівської селищної ради вдячний керівництву громади, старостам, керівникам структурних підрозділів Баришівської селищної ради, які внесли посильний вклад в організацію заходу! І депутату Київської обласнаї ради Юліану Москаленку за фінансову підтримку!

Нагору