Контроль за вологістю насіннєвого иатеріалу.
Останнім часом більшість сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств надає перевагу вирощуванню ярих культур таких, як кукурудза, соя, соняшник. Зберігання насіння є завершальним етапом технологічного процесу виробництва насіння.
У зв’язку з цим відділ контролю в насінництві та розсадництві управління фітосанітарної безпеки та фіто санітарних заходів на кордоні ГУ Держпродспоживслужби в Київській області звертає увагу виробників на вимоги щодо зберігання насіння таких культур, оскільки період їх зберігання становить 7–8 місяців.
Одним із чинників, що сприяють досягненню високих врожаїв вказаних рослин, є дотримання умов зберігання посівного матеріалу. Тому насіння до сівби потрібно зберігати в умовах, які б забезпечили його високу схожість та енергію проростання. А вирішальними факторами для зберігання насіння є його вологість і температура. Оптимальна температура при зберіганні – 5-10⁰С. Для тривалого зберігання потрібно щоб насіння мало як найменше вологи.
Основний фактор, що регулює інтенсивність дихання – це вміст вологи в насінинах. Отже якщо є перевищення допустимої вологи в насінні то насіння починає використовувати свої природні запаси енергії, що може призвести до зниження схожості, енергії проростання, або взагалі до повного псування. Велика кількість вологи провокує розвиток грибкових захворювань та сприяє розмноженню шкідників Наприклад, при підвищенні вологості насіння пшениці до 17% його схожість зменшується на 6%, а енергія росту на 12%, а вологість 20% знижує схожість на 22%.
Критична вологість насіння сільськогосподарських культур:
Культура | Вологість % |
Зернобобові, бобові трави | 15-16 |
гречка | 14,5-15 |
Пшениця, жито, ячмінь ,злакові трави | 14,5-15 |
овес | 13,9-14,5 |
кукурудза | 13,5-14,5 |
Просо | 13,5-14 |
Соняшник | До 10 |
Овочеві | До 10 |
Найкращі умови при цьому забезпечує провітрюванні приміщення вологість повітря в яких не вище 60%, а температура повинна складати 5-10°С, без наявних комірних шкідників та різноманітних хвороб. За таких умов насіння може зберігатись тривалий час-більше одного року.
Особливої уваги потребує зберігання насіння олійних культур. Так, насіння соняшнику добре зберігається лише за вологості 5-6% і температури не вище як 10⁰С (за вологості 8% і температури 20⁰С його можна зберігати лише 1,5 місяці, за 10⁰С – 4,5, а за 1̊⁰С – понад 6 місяців). Водночас при зберіганні слід уникати температури повітря нижчої за мінус 15⁰ С. Насіння ріпаку вважають сухим, якщо його вологість не перевищує 8%, а під час зберігання особливо важливими є провітрювання та контролювання температури насіннєвої маси. Насіння сої характеризується здатністю поглинати вологу з навколишнього середовища, тому зберігати його можна лише за вологості, яка не перевищує 10-12%. Велика кількість білка в сої створює сприятливі умови для розвитку пліснявих грибів, особливо це стосується пошкодженого зерна. При правильному зберіганні в перші роки не тільки не знижується схожість насіння, а й підвищуються його врожайні якості.
Вологість насіння визначають у кожній партії окремо, у кожному засіку у трьох шарах (на 30-40 см від поверхні, у середині насипу і біля підлоги) один раз на місяць при температурі насіння нижчій за 0⁰ С і двічі на місяць при температурі насіння вище 0° С. Особлива увага приділяється насінню, що зберігається поблизу стін та у верхньому шарі, де в першу чергу можливе зігрівання. Одночасно визначають зараженість насіння, його органолептичні показники, а також визначають і заселеність насіння шкідниками.
Одночасно зі схожістю визначають ступінь зараження плісенями, що дуже важливо для безпечного зберігання насіння. Остання перевірка схожості насіння повинна бути проведена не пізніше як за 20 днів до сівби.
Відбирають проби з кожної окремої партії і відправляють у лабораторію на повний аналіз (чистота, схожість, вологість, вага 1000 зерен, зараженість хворобами та шкідниками). Повторний аналіз слід провести за 15-20 днів до сівби, щоб правильно встановити норму висіву.
Дотримання рекомендацій дозволить зберегти високі сортові та посівні якості насіння, що стане запорукою майбутнього врожаю.
Головний спеціаліст відділу контролю
в сфері насінництва та розсадництва
ГУ Держпродспоживслужби в Київській області Симоненко Т.В.