Прес-калейдоскоп періодичних видань «Сторінками захоплюючої періодики»

Дорогі друзі! Мабуть вам буде цікаво дізнатися, що в Баришівській бібліотеці для дітей  поряд із книгами живуть багато газет і журналів. Вони з нетерпінням чекають на зустріч з вами. Адже на їх сторінках – багато цікавих, пізнавальних, захоплюючих розповідей, оповідань, віршів, матеріалів, які допоможуть вам у навчанні, поповнять ваші знання, навчать логічно мислити, відкритють безліч таємниць навколишнього світу. А ще є журнали, які допоможуть вам змістовно, весело провести дозвілля, навчать робити цікаві речі, запропонують багато подорожей, конкурсів, вікторин.

З 2006 року 1 раз на рік друкується  всеукраїнський розвивально-пізнавальний журнал  для дітей від 2 до 7 років журнал«Ангелятко» Фактично аудиторія журналу – вся родина, адже маленьким дітям читають старші. «Ангелятко» – це добрі й веселі, а насамперед, цікаві казки, вірші, пісеньки. Журнал має на меті прищепити любов до книги, до читання загалом, а зробити це можна лише за допомогою літературних текстів. Пізнавальні оповідки та інтелектуальні завдання в кожному номері дають знання про навколишній світ, розвивають логічне мислення, спостережливість, кмітливість. А іграшки-саморобки підштовхують дитину до творчості, бажання робити щось своїми руками.

Журнал «В гостях у казки» видається з 2018 року для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.  На його сторінках є все, що потрібно для гармонійного розвитку дитини: повчальні казки, розвиваючі вправи та завдання, настільні ігри, кулінарні рецепти. В кожному номері журналу – додаток з розвиваючими наклейками. Журнал яскравий, барвистий, пізнавальний.

Журнал «Колобочок» –це навчально-пізнавальний і розвиваючий журнал, орієнтований на дошкільнят та молодших школярів, який видається 1 раз на 2 місяці на Буковині. У ньому публікуються як відомі українські дитячі письменники, так і місцеві автори, а також молоді автори-початківці. Журнал яскраво ілюстрований. Щономера у ньому – цікаві розповіді про традиційні українські свята, пам’ятні дати, народні звичаї. Діти знайдуть ігри, забави, лічилки, загадки, кросворди, саморобки з паперу, розмальовки та інтелектуальні завдання для їхнього віку.

 Серед багатьох видань для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку доречно назвати мистецький розвивальний журнал «Джміль» Він був заснований у 1997 році як додаток до журналу «Дошкільне виховання», а згодом став самостійним журналом. Періодичність виходу – щомісяця, крім червня та серпня. Нині «Джміль», набувши популярності, розширив свою читацьку аудиторію. Він цікавий не лише дітям, але й їх батькам, вчителям, вихователям. Кожна сторінка журналу навчає, розвиває і виховує, а робить це в легкій ігровій формі. Головний герой Джмелик зі своїми друзями знайомить малюків з цікавинками живопису, музики, літератури, вчить розуміти гармонію в законах природи, самостійно міркувати, ставити запитання, знаходити відповіді та робити висновки.

Серед пригодницьких журналів варто відмітити  журнал«Крилаті» З 1963 року він видавався у США та розповсюджувався серед української діаспори. В Україні друкується з 2007 року ТОВ «Українська Видавнича Спілка Ю. Липи», розрахований на дітей 6-10 років. Видання стало всеукраїнським, має чудове художнє оформлення та дизайн. На кожній сторінці – нові пригоди, конкурси, кросворди, ребуси, саморобки, поради психолога, велика кількість інтерактивних завдань. «Поетична сторінка» друкує твори сучасних українських письменників.

Для старшокласників та підлітків добре відомий   журнал «Однокласник» В «Однокласнику» поєднують освітню, пізнавальну та розважальну тематику. Нові оповідання, новели, пригоди, консультації психологів, візажистів – на сторінках видання. Тут друкуються анекдоти, гороскопи, інтерв’ю з зірками шоу-бізнесу, молодіжні новини, дописи читачів. А рубрики «Лист» та «Посиденьки» пропонують замислитися над питаннями та проблемами, що турбують юних читачів.

Всеукраїнський науково-популярний журнал «Колосок»– один із кращих природничих видань. Тут публікуються науково-популярні статті з біології, хімії, фізики, астрономії, географії тощо. Матеріали журналу присвячені різноманітним явищам живої природи, новим відкриттям в науці і техніці, науковим загадкам і цікавим дослідженням у різних галузях знань. Разом з «Колоском» діти можуть виготовляти моделі природних явищ та цікавих саморобок.

Для старшокласників, а також підлітків цікава  газета«Задавака». В ній друкуються цікаві факти та новини з усього світу, захоплюючі романтичні історії, розповіді про кумирів, зіркові інтерв’ю, зберігають дитячі секрети. Мудрі поради дають психологи і однолітки. Газета допоможе школярам розібратися в будь-якій життєвій ситуації, знайти відповіді на хвилюючі їх питання. У «Задаваці» школярі отримають допомогу в підготовці домашнього завдання та завітають на сторінку, де діє школа краси.

Газета «Журавлик» адресована для широкого кола читачів . Сторінки газети наповнюються матеріалами, наданими переважно дописувачами, серед яких учні шкіл, вчителі, письменники, журналісти. Газета має постійні рубрики: «Актуальності на хвості сороки», «Поетична кав’ярня», «Улюблені свята поряд», «Зернинки- цікавинки», «Моя країна – Україна» та інші. «Журавлик» друкує твори для позашкільного читання учнів. Також діти можуть прочитати творчі роботи своїх однолітків, які пишуть сюди з різних куточків України.

Підготувала Лариса Германчук, провідний бібліотекар Баришівської бібліотеки для дітей Баришівської ЦБС відділу культури та туризму Баришівської селиної ради

Нагору