І етап Всеукраїнського огляду-конкурсу читців

В Баришівській громаді вже стало доброю традицією наприкінці зими вшановувати пам’ять Генія української літератури – Тараса Григоровича Шевченка, який став для українців національним Пророком, Прометеєм…

22 лютого 2020 року в приміщенні Культурно-мистецького центру Баришівської селищної ради пройшов І етап Всеукраїнського огляду-конкурсу читців, присвячений пам’яті Т.Г.Шевченка «Живи, Кобзарю, в пам’яті людській!», в якому взяли участь 30 учасників із селища Баришівка та населених пунктів Баришівської громади.

Виконавську майстерність, мовну та сценічну культуру, акторську гру та артистизм, музичне оформлення та костюми, виразність виконання оцінювало компетентне журі у складі: Людмила Бабич – голова журі, начальник відділу культури та туризму Баришівської селищної ради; Дарія Лобунець – директор музею Т.Г.Шевченка; Наталія Масюк – керівник народного художнього колективу театр-студія «Пілігрими» ЦПР «Мрія»; Анна Гудим-Мельнікова – викладач по класу театрального мистецтва дитячої музичної школи; Дуб Віра Максимівна – керівник народного аматорського театрального колективу «Оберіг» культурно-мистецького центру.

З вітальним словом та побажанням творчих успіхів до учасників огляду-конкурсу звернулася голова журі Л.Бабич, зауваживши, що майбутнє нашої держави великою мірою залежить від національної свідомості її юних громадян, а ця подія (конкурс) якраз дає нагоду виховати в них загальнолюдські моральні цінності – здатність до співчуття, повагу до жінки-матері, людську гідність, честь, патріотизм.

Цьогоріч рівень виконавської майстерності учасників оцінювалася за двома категоріями: художня самодіяльність; мистецька та позашкільна освіта; у трьох вікових категоріях.

Протягом конкурсної програми звучали невмирущі твори Т.Г.Шевченка: «Тополя», «Сон», «Лілея», «Заповіт», «Катерина», «Плач Ярославни», «Неофіти», «Думка»… До конкурсної програми читців також ввійшли твори місцевих авторів та авторські твори, проза і байки; звучали композиції, присвячені пам’яті Героїв АТО та велика кількість поезії Ліни Костенко, Лесі Українки.

Опанування нових тем та віршів, прекрасна підготовка читців, високопатріотичне наповнення конкурсної програми – головний здобуток огляду-конкурсу, результати якого розприділилися таким чином:

– в категорії «Художня самодіяльність»: у І віковій категорії (5-11 років) перше місце посіла Шкуратовська Валерія (с. Поділля), друге місце поділили між собою Гончаренко Катерина (с. Рудницьке) та Омельченко Дарина (с. Паришків), третє місце – Свида Матвій (с. Селичівка).

У ІІ віковій категорії (12-17 років) перше місце поділили між собою Муханова Анастасія (с. Селичівка) та Войтенко Вікторія (с. Веселинівка),  друге місце здобули Вовк Катерина (с. Масківці) та Крамаренко Альбіна (с. Коржі), третє місце – Нипорка Дарина (учасниця народного аматорського театрального колективу КМЦ) та Квичола Андріана (с. Волошинівка).

У ІІІ віковій категорії (17+ років) перемогу отримала Бондарчук Любов (с. Перемога), друге місце – Стась Анастасія (с. Селище), третє місце розділили Суприкіна Олена  (с. Волошинівка) та Коваленко Тетяна (с. Рудницьке).

– в категорії «Мистецька та позашкільна освіта»: у І віковій категорії (5-11 років) перше місце посіла Суділовська Єва (ЦПР «Мрія»), друге місце – Буряк Єва (Баришівська ДМШ), третє місце – Цирен Нікіта (Баришівська ДМШ).

У ІІ віковій категорії (12-17 років) перше місце поділили вихованці ЦПР «Мрія» ЮвченкоДарина та Ткачук Артур, друге  місце у Пузій Маргарити (ЦПР «Мрія») та Мігай Надії (Баришівська ДМШ), третє місце у вихованців ЦПР «Мрія» – Корнієнко Ольги та Примхи Софії.

Приз глядацьких симпатій та в номінації «Наймолодший учасник» беззаперечним переможцем став 5-річний вихованець ЦПР «Мрія» – Йолкін Єлісєй.

Гран-прі огляду-конкурсу виборола Миколаєнко Наталія (ЦПР «Мрія»).

Всі учасники отримали дипломи за участь в огляді-конкурсі, а найкращі з кращих в березні місяці візьмуть участь в Обласному конкусі читців пам’яті Т.Г.Шевченка. Переможці будуть відзначені на урочистій церемонії нагородження переможців обласних, Всеукраїнських, Міжнародних конкурсів та фестивалів в рамках свята, присвяченого Міжнародному дню музики «Гордість Баришівської громади» в галузі культура.

Маємо надію, що для всіх учасників огляду-конкурсу та присутніх поезія Тараса Шевченка стане заповітом для збереження рідної мови, звичаїв, традицій, народних пісень. Нехай ніколи не зміліє повноводна ріка шани і любові до поета! Нехай слово Безсмертного Кобзаря вражає серця кожного українця образністю, мудрістю, силою віри у майбутнє України!

Провідний спеціаліст з питань культури та туризму відділу культури та туризму Баришівської селищної ради, Н.Кулик

Нагору